Vi använder cookies för att säkerställa att du får maximalt utbyte av vår webbplats. Om du fortsätter utan att ändra dina inställningar så ger du ditt medgivande till att cookies från oss används.

Vanliga frågor

Kika gärna i denna lista först för att se om din fråga besvaras här. Hittar du inte det du undrar över kan du kontakta info@ipsykologi.se.

Hur gör man för att bli gruppledare i ABC eller Komet?
Man kan man anmäla sig till en gruppledarutbildning som annonseras här. Du kan kontakta några instruktörer och höra om de har någon gruppledarutbildning på gång som du kan anmäla dig till. En lista över instruktörer och kontaktuppgifter finner du här.

Hur är det med licensavgift för gruppledare och instruktörer?
Varje kommun/organisation som arbetar med Komet/ABC betalar den så kallade kommunavgiften. Avgiften är på 2500 kr/år och betalas till KI för att bland annat få tillgång till systemet och komma på årlig träff. Klicka här för att läsa mer.

Arrangeras det boosters för gruppledare och instruktörer?
Boosters för gruppledare är framförallt ett lokalt ansvar för samordnare/instruktörer. KI arrangerar boosters för instruktörer en gång per år (Instruktörsdagen).

Hur gör man om man vill ändra i ett formulär man skickat in? Tex registrering/uppföljning av föräldragrupp/gruppledarutbildning.
Det är bara att fylla i ett nytt.

Hur gör man som gruppledare för att skriva ut och beställa material? Som manualer, magneter, klistermärken etc.
Gruppledare har inte behörighet att skriva ut manualen (bara läsa den på nätet) eller beställa material, vilket däremot samordnare och instruktörer har. Under en gruppledares utbildning är det instruktören som ansvarar för att gruppledaren har material, sedan en lokal samordnare. Har ni ingen samordnare kan ni utse en (tex dig) som sedan ansvarar (beställer och skriver ut) för att gruppledarna har material.

Var beställer vi material?
KI har ett tryckeri dit samordnare och instruktörer kan få inloggning för att beställa material för ABC, Komet 3-11 år och Komet 12-18 år. Har ni ingen samordnare kan ni utse en (tex dig) som sedan ansvarar (beställer och skriver ut) för att gruppledarna har material. I så fall behöver vi namn, tel, mailadress och fakturaadress (där namn på företag/kommun är inkluderat) till den personen. Klicka här för att registrera dessa uppgifter.

Vad finns det för material och stöd för att hålla grupper på andra språk än svenska?
Det finns inget särskilt program för utrikesfödda föräldrar, däremot finns föräldramaterialet för ABC, Komet 3-11 år och Komet 12-18 år översatt till ett antal språk. Det ligger under "Material för föräldragrupper".

När är nästa instruktörsutbildning?
De arrangeras en gång per år, i början av våren. 4 dagar i följd + 1 dag uppföljning. 2 dagar gemensamt och 2 dagar separat efter ABC/Komet. Klicka här för att läsa mer.

Hur fungerar det kring iKomet?
Kommuner/organisationer kan ansluta sig för en kostnad av 5000kr/år + en engångskostnad för en 1-dagsutbildning av en lokalt ansvarig administratör. För detta kan kommunen/organisationen använda iKomet med hur många föräldrar som helst och själva administrera och lägga in familjeguider etc. Klicka här för mer info.

Vad gör man om man som gruppledare i ABC eller Komet missat att be föräldrarna fylla i förmätningen vid första träffen?
Om man kommer på det efter någon gång kan man be föräldrarna fylla i före-enkäten då. De kan också göra det hemma. Om man kommer på först vid sista träffen att före-enkäten missats kan man skippa den. Det är i så fall väldigt bra om föräldrarna ändå kan fylla i eftermätningen.

Hur mycket kostar det att utbilda sig till gruppledare?
Det kan variera lokalt men för ABC har en riktlinje varit 10.000 kronor per deltagare. Exempel på pris för en gruppledarutbildning i Komet detta år är 15.000 kr per plats.

Jag får inget sms när jag försöker logga in på ipsykologi.se eller hempsykologi.se. Vad är fel?
Det händer ibland att sms som skickas till dig för att verifiera att det är du som loggar in dröjer några minuter. Väntar en stund och prova igen så ska det fungera. Har du fortsatta inloggningsproblem får du gärna skicka ett mail till info@ipsykologi.se

Mitt lösenord till filmerna fungerar inte?

Varje film för ABC, Komet 3-11, Komet 12-18 och Förstärkt Komet har ett specifikt lösenord som du hittar under sidan "Material för föräldragrupper". Länken finns högst upp på varje sida för respektive program. Om du exempelvis ska hitta lösenorden till filmerna för Komet 3-11 klickar du här, går till rubriken "Filmer" och klickar på länken "Lösenord till filmerna".