Vi använder cookies för att säkerställa att du får maximalt utbyte av vår webbplats. Om du fortsätter utan att ändra dina inställningar så ger du ditt medgivande till att cookies från oss används.

Vanliga frågor

Kika gärna i denna lista först för att se om din fråga besvaras här. Hittar du inte det du undrar över kan du kontakta info@ipsykologi.se.

Hur gör man för att bli gruppledare i ABC eller Komet?
Du kan kontakta några instruktörer och höra om de har någon gruppledarutbildning på gång som du kan anmäla dig till. En lista över instruktörer och kontaktuppgifter finner du här.

Hur är det med licensavgift för gruppledare och instruktörer?
För gruppledare är det ingen avgift. För instruktörer är kostnaden 2500 kr/år som betalas till KI för att få tillgång till systemet och komma på årlig träff.

Arrangeras det boosters för gruppledare och instruktörer?
Boosters för gruppledare är numera ett lokalt ansvar för samordnare/instruktörer. KI har endast boosters för instruktörer, vilka arrangeras en gång per år.

Hur gör man om man vill ändra i ett formulär man skickat in? Tex registrering/uppföljning av föräldragrupp/gruppledarutbildning.
Det är bara att fylla i ett nytt.

Hur gör man som gruppledare för att skriva ut och beställa material? Som manualer, magneter, klistermärken etc.
Gruppledare har inte behörighet att skriva ut manualen (bara läsa den på nätet) eller beställa material, vilket däremot samordnare och instruktörer har. Materialbeställningen gäller i dagsläget bara ABC. Under en gruppledares utbildning är det instruktören som ansvarar för att gruppledaren har material, sedan en lokal samordnare. Har ni ingen samordnare kan ni utse en (tex dig) som sedan ansvarar (beställer och skriver ut) för att gruppledarna har material.

Vart beställer vi material?
För ABC, Komet 3-11 år och Komet 12-18 år har vi ett tryckeri där man kan beställa material. Dit kan samordnare och instruktörer få inloggning. Har ni ingen samordnare kan ni utse en (tex dig) som sedan ansvarar (beställer och skriver ut) för att gruppledarna har material. I så fall behöver vi namn, mobiltel, mailadress och fakturaadress (där namn på företag/kommun är inkluderat) till den personen.

Vad finns det för material och stöd för att hålla grupper på andra språk än svenska?
Det finns inget särskilt program för utrikesfödda föräldrar, däremot finns föräldramaterialet för ABC och Komet 3-11 år översatt till ett antal språk. Det ligger under "Material för föräldrar". Vissa kommuner har en del verksamhet med ABC på andra språk, fråga gärna oss om kontaktuppgifter om ni vill bolla erfarenhet och tankar!

När är nästa instruktörsutbildning?
De arrangeras varje vår, nästa instruktörsutbildning är våren 2020. 4 dagar i följd + 1 dag uppföljning. 2 dagar gemensamt och 2 dagar separat efter ABC/Komet.

Hur fungerar det kring iKomet?
Kommuner/organisationer kan ansluta sig för en kostnad av 5000kr/år + en engångskostnad för en 1-dagsutbildning av en lokalt ansvarig administratör. För detta kan kommunen/organisationen använda iKomet med hur många föräldrar som helst och själva administrera och lägga in familjeguider etc. Klicka här för mer info.

Vad gör man om man som gruppledare i ABC eller Komet missat att be föräldrarna fylla i förmätningen vid första träffen?
Om man kommer på det efter någon gång kan man be föräldrarna fylla i före-enkäten då. De kan också göra det hemma. Om man kommer på först vid sista träffen att före-enkäten missats kan man skippa den. Det är i så fall väldigt bra om föräldrarna ändå kan fylla i eftermätningen.

Hur mycket kostar det att utbilda sig till gruppledare?
Det kan variera lokalt men för ABC har PLUS haft 10.000 kronor per deltagare som riktlinje. Exempel på pris för en gruppledarutbildning i Komet detta år är 15.000 kr per plats.

Vi har några av de gamla enkäterna kvar som föräldrarna fyllde i före och efter utbildningen (frågorna är inte de som finns på ipsykologi.se/innan och /efter), vad gör vi med dem?

De skickas till:
  
 Martin Forster
 Karolinska Institutet 
 Institutionen för klinisk neurovetenskap
 Sektionen för psykologi
 Nobels väg 9
 171 65 Solna